Сладолед oт банани с боровинки и малини

DSC_0737

Сладолед с една съставка …

   Под това наименование  случайно попаднах на рецептата  в един английски блог , миналата година .

Не я запазих , но запазих  идеята за по – късен етап , защото в ситуацията която съм е идеалното разрешение да замести онзи другия … сладолед .  Няма мляко , няма сметана , няма захар .

На който му е хрумнала тази идея … велика . Зимата никак не ми беше сладоледено , а по – скоро ледено  и малко  го позабравих . Постепенно от тук , от там все да се появява  този бананов сладолед и да напомня за себе си . Изведнъж  се оказа доста популярен  . Времето си минаваше , а аз  все не успявах да го направя . Купувах банани и децата бързичко ги изяждаха . Един ден под строгата забрана да доближават бананите направих първата стъпка …

Нарязах бананите и ги прибрах в камерата на хладилника

DSC_0667 - Copie

И ги забравих  …  Две седмици , до днес .

Времето се смили и заприлича на истинско лято . Това ме подсети, че едни банани си чакаха търпеливо да се превърнат в сладолед . И най – накрая  го направих   .

DSC_0731

Как става магията на  сладоледа с една съставка

Банани , добре узрели се нарязват на филийки , поставят се в кутия и се прибират в камерата на хладилника/ фризер  за олколо 2 часа . Най – добре за една нощ .

Замразените банани се поставят в чопър , робот , нещо за разбиване / пасиране

DSC_0701

Започват да се разбиват на кратки импулси , иначе се затормозява мотора на машинката . Ще се получи това

DSC_0705

С шпатула се обира сместа от стените на купата към центъра .   Пасира се .

DSC_0709

Пак  се обира сместа от стените на купата .  Пасира се

DSC_0710

Така се повтаря три пъти .

Винаги използвайте импулси в началото . На четвъртия път ще видите ,че машинката започва да работи  по- леко и можете да смените от импулси на по – дълготрайно разбиване . Сместа ще стане изведнъж гладка .

DSC_0712

Продължете да пасирате , за да се получи по кремообразна и въздушна консистенция на крема .

DSC_0713

И воала

DSC_0716

Изсипва се в кутия и се прибира за около два часа в камерата на хладилника

Може да се добавят ядки , плодове , шоколад .

Аз избрах малини и боровинки , те са от групата на антираковите храни

DSC_0724

Само с боровинки може би щеше да е по – добре . Когато  попаднат между зъбите  и се сдъвчат са като малки бомбички .  Придават свежест на крема .

Малините дали се случиха  много кисели  или не бяха  най- добрия избор . Добавиха  кисела нотка , която на мен ми допадна , донякъде , но на другите не .

С две думи сладоледа си го бива , но не очаквайте вкус 1:1 като  другия .

DSC_0728

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s