Хляб с ръж, лимец, елда, ленено семе и …

DSC_0368

Това хлебче го правя вече няколко пъти.

Богато на различни видове пшеница, семена, с много малко мая, но с нещо друго, което допринесе да се получи хляб  с невероятнo мека и леко влажна структура, въпреки че е беден на глутен.

На мен ми действа страшно добре на стомаха.

Интересен вкус

Каквото и да напиша още няма как да опиша качествата на този хляб, остава ви само едно нещо … да си го направите. Няма да съжалявате, ако сте истински ценители на хляба, ще видите неговите качества.

Въоръжете се с търпение и време и ще ухае на вкусен хляб в кухнята ви

400 гр брашно смес

( пшеница, лимец и ръж)

300 гр брашно смес

( пшеница и зрънца лимец )

100 гр брашно от елда

2 с. л. смляно ленено семе

4-5 с. л. микс от семена

(слънчоглед, сусам, ленено семе, маково семе)

DSC_0945 - Copie

3 гр суха мая на доктор Йоткер

4 гр Гуарова гума

DSC_0955

5 гр морска сол

3 гр захар

( тръстикова не рафинирана)

DSC_0953

400 мл вода

Как ще замесите хляба?

Първият път го месих на ръка и след това се доомеси в машината за хляб. Тестото е леко твърдо и тук машината свърши чудесна работа. Следващите пъти предпочетох машината да свърши всичката работа, като използвам програмата само за месене. Пека във фурната.

Ако изберете да го замесите на ръка

DSC_0946 DSC_0956

DSC_0958 DSC_0959

В дълбока купа се поставят различните видове брашна, гуаровата гума, лененото семе, семената. Разбърква се, за да се смесят добре всички продукти. Прави се кладенче в средата и отстрани в едия край се добавя солта. В кладенчето се поставя сухата мая и захарта. Започва да се налива водата (трябва да е с телесна температура) и с дървена лъжица се бърка. Когато  брашната са поели водата се замесва с ръка. Както споменах тестото е твърдо и на мен ми идва трудно след операцията ми месенето на такъв тип теста, където трябва силна ръка. Тук на помощ ми се притече машината за хляб и месенето продължи  там. На новата ми машина програмата за месене трае 1h50 ( на старата беше 1h25)

DSC_0091

При това тесто тази програма е много подходяща, защото тестото има нужда от повечко време и топла среда, за да се получат нещата.

DSC_0964 DSC_0122

Когато машината е свършила своята работа, тестото се прехвърля във форма. Каквато си изберете. Аз имам различни, но си имам любима силиконова където нещата се случват много добре.

DSC_0992

Така приготвеното бъдещо хлебче се поставя в една достатъчно голяма торбичка, за да втаса преди да отиде във фурната.

DSC_0993

Оставя се така 1h, НО може да отнеме и повечко време. Както казах това тесто има нужда от време, защо?

Защото има малко мая, а брашната както виждате са бедни на глутен, трябва  време, ако искате да получите добър резултат, иначе си ви казвам направо, няма нищо да стане и ще ме ругаете. Така че, не проявявайте своеволия, а любов към хляба и ще бъдете възнаградени. Хубавите работи стават бавно 😉

DSC_1050

Когато тестото е добре втасало, но внимавайте да не изпуснете момента, че има и обратен ефект.

В добре загрята фурна при мен на 190°  се пече за 60 мин.

Фурната ми е слаба, затова отнема повечко време при печивата, но вие ще печете според вашата, всеки си познава печката и фурната.

Резултата

DSC_0386 - Copie (2)

Ако замесите тестото в машината за хляб …

Поставяте продуктите в следната последователност

Сол

Вода

Брашната, гуаровата гума, семената

(предварително смесени и добре разбъркани)

Прави се малка вдлъбнатинка в купчинката брашно и там се изсипват

Маята

Захарта

Включвате на програма месене и се захващате с нещо друго докато машината си свърши работата 🙂

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s